Produkter

CASADANA A/S er uvildig og uafhængig af produktvalg. Inden for vinduer og døre levere og monterer vi elementer fra de førende vinduesleverandører i Danmark.

Alle vores leverandører er DVC (Dansk Vindues Certificering) godkendte. Se mere på www.dvc-vinduer.dk

Produktbeskrivelse af vinduer og døre

1. Materialevalg og udformning

2. Farver

3. Åbningsfunktion

4. Energikrav

5. Lydkrav

6. Glasmuligheder

7. Sikkerhedskrav

8. Brandkrav

9. Ventilationskrav

10. Fugeløsninger

1.​ Materialevalg og Udformning

Når du skal finde det rigtige materiale til dine nye vinduer, er der primært 3 punkter, du skal være opmærksom på:

  • Stil/udformning
  • Vedligeholdelse/holdbarhed
  • Pris

Vinduerne er afgørende for bygningens/husets udseende. Nye vinduer kan helt ændre indtrykket af et bygning/hus, og de bør derfor vælges med omhu.

Hvis man vælger vinduer, som slet ikke passer til husets oprindelige arkitektur, risikerer man at forringe husets værdi.

Hvilket materiale man vælger er ofte en smagssag.

Træelemeter:

Trævinduer har været brugt siden begyndelsen af 1700-tallet – oftest udført som sprossevinduer eller dannebrogsvinduer.

Trævinduet har den ’ægte charme’ og er oftest den billigste løsning - derfor er det stadig det mest populære valg.

Ønsker man at beholde sine trævinduer i lang tid, kræver de en løbende vedligeholdelse.

Man anbefaler, at man en gang om året går sine vinduer igennem for at se om nogle af dem trænger til en gang med penslen. Som minimum skal man dog male sine vinduer udvendigt med 5-6 års mellemrum.

Træ/aluelementer:

Indvendigt fremstår vinduet som det klassiske og charmerende trævindue, der giver den rigtige oplevelse i de indvendige rum. Udvendigt står aluprofiler i en ren og flot stil. Resultatet er en elegant løsning, der lever op til nutidens krav til familie og bolig.

De fleste oplever i dag en travl hverdag og vil gerne bruge fritiden på andet end at male vinduer – bl.a. derfor er træ/alu vinduer så utrolig populære.

Med en udvendig beklædning af et pulverlakeret aluminiumsprofil bliver vinduet både vejrbestandigt og vedligeholdelsesfrit. Det giver en holdbar og langsigtet løsning, som frigiver tid og penge fra den løbende vedligeholdelse.

Vedligeholdelsen består ganske enkelt af afvaskning et par gange årligt samt smøring/justering af hængsler.

Plastelementer:

Plastvinduet er i dag med slanke profiler i et klassisk design, der harmonerer perfekt med den danske arkitektur.

Vinduerne er profileret som vinduer i træ og med indvendige glaslister, hvilket gør vinduerne mere sikre og besværliggør indbrud.

Plastvinduer kan desuden fås i mange forskellige farver – og ikke bare i hvid.

Plastvinduer er selvslukkende, og brænder ikke ved egen flamme. De kan derfor åbnes og lukkes efter en brand, og medvirker til ikke at spærre flugtveje.

De er udført i et isolerende og ikke-ledende materiale og bliver derfor ikke kolde – hvorved problemer med kondens er sjældent.

Vinduerne er også et miljørigtigt valg. Profilerne indeholder ikke tungmetaller og alt spild genanvendes i nye produkter.

Plastvinduer er i dag produceret i en PVC af høj kvalitet og holder sig derfor hvide og flotte i mange år. De er desuden UV-modstandsdygtige, så solens stråler ikke påvirker plasten og profilerne ikke mørner.

Mahogni elementer:

Mahogni har en varm glød, der giver vinduer og døre et eksklusivt udtryk.

Vinduer og døre i mahogni giver en helt speciel og flot bolig.

Træet kommer fra kontrollerede savværker, som har pligt til at sikre en vedvarende beskyttelse af tropeskovene.

Mahogni er let at vedligeholde. Det skal blot olieres, inden overfladen får et 'gråligt skær'. En god huskeregel er, at træet først er mættet, når vand danner perler på overfladen.

Mahogni er en ædel træsort, som fra naturens side har et meget højt indhold af olie og salt, som gør materialet meget modstandsdygtigt over for påvirkning fra vejr og vind

​​

2.​ Farver

Vinduerne er den mest markante del af husets facade og har stor betydning for, hvordan dit hus ser ud. En lille detalje som farven på vinduesrammerne er derfor meget vigtigere, end mange umiddelbart tror. Men danskerne er ved at få øjnene op for detaljens betydning.

Giv stil og undgå stilforvirring
Farvede vinduesrammer skal give stil – ikke stilforvirring. Farven skal derfor passe til husets mure og tag og til huset som helhed. Vær derfor opmærksom på, hvilket udtryk der er karakteristisk for dit hus, og vælg en farve, der understreger det – og undgå ekstreme eller modeprægede farver. Her er et overblik over, hvilket udtryk forskellige farvetyper skaber:

• Neutrale farver skaber et moderne og stilrent udtryk.
• Klassiske, dæmpede farver skaber harmoni og varme.
• Metalliske farver skaber liv i facaden og kontrast til naturens farver.
• Kraftige farver giver et glad og personligt udtryk.

Gode råd, når du skal vælge farve
Der er mange ting, du skal tage højde for, når du skal vælge farve til dine vinduesrammer. Her er nogle gode råd:

• Vær opmærksom på, at mørke farver får vinduesrammen til at falde sammen med selve ruden. Det skaber en harmonisk overgang og ro i facaden. Lyse farver markerer derimod et vindue og skaber kontrast og liv i facaden.
• Se farveprøver i det rigtige lys og sammen med de rigtige facadematerialer.
• Se farveprøver på en større flade. Farveprøver er ofte ret små, og en farve opfattes mere mættet og intens på en stor flade. En farve kan derfor blive mere dominerende, når den ses på hele vinduesrammen, end du havde forestillet dig.
• Vær opmærksom på, at en lav glans på farven, får den til at se lysere og mere dæmpet ud. Omvendt bliver farven mørkere og klarere, hvis du vælger en høj glans.
• Vælg en lys farve til karmen indvendigt, da den er bedst til at reflektere lyset i rummet

ral farver

Eksempel på farver til vinduer og døre

3.​ Åbningsfunktion

sidestyret paskvil

Det er vigtigt at man finder den ideelle åbningsfunktion, så man sikrer sig at vinduerne kan vaskes.

​4.​Energikrav

​Energistyrelsen og VinduesIndustrien har indført en ny energimærkningsordning for vinduer. Ordningen gør det nemt at finde det mest energirigtige vindue.

Energimærkerne viser på en skala fra A til F, hvor energirigtigt vinduet er. Du kender skalaen fra andre produkter som køleskabe, opvaskemaskiner, biler, lyspærer m.m.

energimã¦rkerne

Når du skifter vinduer, er der nu lovkrav om, at du skal vælge vinduer svarende til A-, B- eller C-mærkede energivinduer. Eneste undtagelse er, hvis dit hus ikke er omfattet af Bygningsreglementet, fx hvis det er fredet.

Inddelingen efter skalaen A-F er foretaget på basis af vinduets Eref -værdi for et 1-fløjet oplukkeligt vindue i den europæiske standardstørrelse 1,23 x 1,48 m. Inddelingen i energiklasser er fastsat af Energistyrelsen.

Der hersker en energimæssig rangorden mellem de energimærkede vinduessystemer (1-fløjet oplukkeligt vindue i standardstørrelsen 1,23 x 1,48 m til vinduer i de aktuelle udformninger og størrelser). Dvs. at referencevinduet kan bruges ved udvælgelsen af de mest energieffektive vinduessystemer.

Det er vinduesproducentens opgave at oplyse om de aktuelle vinduers energidata i de forskellige udformninger og størrelser ved tilbud eller ordrebekræftelse.

Fra 2010 stiller det danske bygningsreglement BR-10 krav om, at alle nye vinduer skal opfylde kravet svarende til Energiklasse C.

Fra 2015 er det forventelige krav svarende til Energiklasse B.

Fra 2020 er det forventelige krav svarende til Energiklasse A. I Energiklasse A er vinduet at betragte som energineutralt i henhold til de fastsatte beregningsregler. Det lukker altså lige så meget varme ind, som det lukker ud.

minimumskrav

Eref - værdi

Eref er et udtryk for produktsystemets energibalance i fyringssæsonen (solindfald minus varmetab) for et 1-fløjet vindue i den europæiske standardstørrelse 1,23 x 1,48 m, og forsynet med producentens standardrude. En positiv Eref -værdi betyder, at der lukkes mere varme ind end ud, dvs. vinduet giver et energitilskud til boligens opvarmning

​5. ​Lydkrav

Lyddæmpende glas

Bedre miljø

Støjbelastningen i vort moderne samfund øges, og vi må erkende, at det ofte er nødvendigt at beskytte sig mod støjpåvirkninger. Med den stigende miljøbevidsthed er anvendelse af lydruder mere aktuel end nogen sinde. En almindelig energirude reducerer lyden mærkbart, men det er ikke altid tilstrækkeligt.

Opbygning

Den mest enkle form for lydrude er en 2-lags rude med et lag 6 mm glas, 12 mm luft og et lag

4 mm glas. Den har en lydreduktion på 35 dB, hvor en almindelig 2-lags rude reducerer med

31 dB. Lydruden er asymmetrisk opbygget, med hensyn til glastykkelse og / eller

luftmellemrum (ved 3-lags ruder). Dette medfører at lydbølgerne brydes. Afstanden

mellem glaslagene i en termorude kan øges, men giver ikke altid en væsentlig

forøgelse af lydreduktionen.

Lydreduktion

Lydtrykket angives i dB. 1 dB er den mindste ændring i lydtrykket, vi er i stand til at registrere.

En lydreduktion på 3 dB halverer energiindholdet i luften og dermed halveres "slidtagen" på

vort øre. Der skal en ændring af lydreduktionen på 8-10 dB til, før vi oplever,

at der sker en halvering af støjniveauet. Lydruderne kan opbygges af forskellige komponenter,

alt efter hvilken frekvens, der skal dæmpes.

Sådan oplever du lydreduktionen.

Når en konstruktions lyddæmpende egenskaber skal bedømmes er det vigtigt at tage hensyn til menneskernes evne til at opfatte forandringer af lydniveauet.

Oversigt over lydreduktion med forskellig rudeopbygning​​

termorude

6.​ Glasmuligheder

​Øvrige glasmuligheder.

​​​

Ornamentglas:

Ornamentglas til badeværelse er et individuelt valg. Ornamentglas findes i mange udformninger.

Her er givet et eksempel.

ornamentglas sample

​​Solafskærmende glas:

​Den moderne solafskærmende rude er med en kombinationsbelægning, som indfrier alle behov man stiller til moderne glas til byggebrug: effektiv solafskærmning, god varmeisolering og samtidig at fremstå så neutralt som muligt.

​Solafskærmende glas er velegnet til mange forskellige bygninger, såvel offentlige som

private. I eksempelvis kontorbygninger, forretninger, hoteller, restauranter, skoler, hospitaler mv., vil solafskærmende glas skabe et behageligt indeklima uanset vejrtype og facade-retning. Solafskærmende glas er især velegnet til store sydvendte facader, hvor solen ellers kan forårsage overophedning af lokalerne. Solafskærmende glas vil desuden være et oplagt valg til ovenlysvinduer. I private hjem er solafskærmende glas meget anvendelig til bl.a. udestuer, ovenlysvinduer og store sydvendte vinduespartier.

Selvrensende glas:

Nu kan du bruge naturens kræfter til at holde dine vinduer rene for organisk snavs

Selvrensende glas giver dig renere og pænere vinduer med minimal rengøring.

Glasset er en almindelig glastype med en specialbelægning udenpå med en avanceret dobbeltvirkning. Når glasset udsættes for dagslys, reagerer belægningen på følgende 2 måder, først nedbrydes organisk snavs, og derefter "flyder" regnvandet ned ad glasset, så de løse partikler af snavs vaskes væk. Belægningen er integreret i glassets overflade, så den kun kan påvirkes, hvis selve glassets overflade beskadiges, f.eks. af skarpe genstande, slibemidler eller ståluld.
Bortset fra at der fra visse vinkler kan være en smule øget spejleffekt, fremstår glasset ligesom andre typer neutrale glas.

selvrensende glas

​​​​7.​ Sikkerhedskrav

Sikkerhedsglas - funktion


Der findes 2 hovedtyper af sikkerhedsglas.

1.​Hærdet glas​som er hærdet er blevet 5-6 gange stærkere. Hvis glasset slås i stykker granulerer det i mange små stykker. Hærdet glas sider fx i sideruderne på din bil.​

hã¦rdet glas

2. Lamineret glas

Består af 2 lag glas som er monteret sammen v.h.a. en usynlig plastfolie i midten.

lamineret glas

​Typisk er det 2 lag 3 mm glas med et lag folie på 0,38 mm i midten. Hvis glasset slås i stykker bliver det sidende og falder ikke ud af ruden. Lamineret glas sidder fx i forruden på din bil.

De to typer kan også kombineres til hærdet lamineret glas hvor det er 2 stykker hærdet glas man laminerer sammen.

​​

Fordele

Undgå personskade
Anvendelsen af sikkerhedsglas reducerer risikoen betragteligt for personskade, hvis man selv forårsager brud på ruden eller opholder sig tæt ved brudet.

Hærdet glas nedsætter i sig selv chancen for brud, fordi det er 5-6 gange stærkere end almindeligt glas. Såfremt det brydes granulerer glasset i så små stykker at risikoen for at beskadige livsvigtige kropsfunktioner reduceres væsentligt.

Lamineret glas bliver hængende i ruden v.h.a. den folie som ligger imellem glassene. Derved undgår man at skår kan beskadige kroppen.

Brug ALTID sikkerhedsglas ved:
- Vindueselementer der starter i gulvhøjde
- Glasdøre – også terassedøre
- I højt placerede vinduer (fx tagvinduer). Her anvendes lamineret glas indvendigt, så der ikke falder skår ned.
- Værn o.lign.


8.​ Brandkrav

Bygningsreglementet stiller følgende krav til redningsåbninger, hvad enten du bor i hus eller i lejlighed:

  • I enfamiliehuse skal der normalt være mindst én redningsåbning direkte til det fri i hvert beboelsesrum og i køkkenet. Det kan være et vindue, en dør eller en lem.
  • Et rum behøver dog ikke at have en redningsåbning, hvis der er to døre i rummet, som fører ind til hvert sit rum. De to rum må ikke ligge i åben forbindelse med hinanden (se tegning).
  • Redningsåbningens højde plus bredde skal være mindst 1,5 meter. Hverken højde eller bredde må dog være mindre end 50 cm. Hvis redningsåbningen ligger mere end 2 meter over jorden, skal højden være mindst 60 cm.​
  • Redningsåbningens underkant må højest være placeret 1,2 meter over gulvet inde i huset, og åbningen skal være let at finde og at komme hen til.
  • Redningsåbningen skal være let at åbne, og den skal kunne holdes åben i en stilling, så man let kan komme ud, og så brandfolkene let kan komme ind udefra.
  • Der må ikke være noget, der forhindrer brugen af redningsåbningen, f.eks. solafskærmning el.lign.
  • Redningsåbningen må ikke være blokeret af karnapper, udestuer el.lign., så brandvæsnet ikke kan komme til udefra.

​​

9.​ Ventilationskrav

​Dug og kondens på vinduer opstår, når varm (og fugtig) luft rammer rudens kolde overflade. Der må ikke være for meget dug på indersiden af ruden, da det kan forårsage råd og svamp.

Derfor er det vigtig at udlufte boligen 5 minutter 3 gange dagligt.

Ved udskiftning af vinduer er der ikke noget krav om ventiler i vinduer og specielt med anvendelse af lydglas eller genvindingsanlæg bør ventiler helt undgås.

Det er i de fleste tilfælde en god idé at montere ventiler i nye vinduer. Antal af ventiler og størrelse afhænger af boligen størrelse. Som tommelfingerregel skal der monteres ventiler med frit åbningsareal svarende til 60 cm2 pr. 25 m2 boligareal, og minimum en ventil pr. opholdsrum.

ventilationsventil vindue

​​10.​ Fugeløsninger

​En korrekt udført fugeløsning sikrer huset mod indtrængende fugt.

Fugerne har en lukkende og tættende funktion. De skal kunne optage de bevægelser, der er en følge af bygningens bevægelser, fugt- & temperatursvingninger og kunne modstå en lang række kemiske påvirkninger og f.eks. lyspåvirkninger, og de skal bevare de nødvendige egenskaber i en lang årrække. Nogle fuger skal være pillesikre eller trædefaste.

www.fugebranchen.dk​​​

Casadana A/S // Baldershøj 28, 2635 Ishøj // CVR: ​86966018 // Telefon: Entreprise-afd.: 4396 7373 Service-afd.: 7070 7133 // E-mail: info@casadana.dk​